Buca Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzmanlarından Dr. Perçem Bosnalı, yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte çocuklarda görülen en sık rahatsızlıklar hakkında önemli bilgiler vererek uyarılarda bulundu.
Azı yarar çoğu zarar
Yaz aylarında güneş ışınlarının çocuklarda ki kemik gelişimine büyük katkılar sağladığını ancak bu ışınlara fazla da maruz kalınmaması gerektiğini belirten Dr. Bosnalı, “Güneş kemiklerin gelişebilmesi için D vitamini sentezinde büyük rolü vardır. Bu nedenle hepimizin özellikle çocuklarımızın daha çok güneş banyosu yapması gereklidir. Ancak günün en sıcak saatlerinde önlem almaz güneş ışınlarına maruz kalırsak ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi güneş çarpmasına bağlı klinik bulgular gelişebilir” dedi.
Böcek ısırıklarına dikkat!
Yaz aylarında çocuklarda sık görülen bir diğer şikayet te böcek ısırıkları diyen, Dr. Bosnalı, “böcek sokmasının sadece kaşıntılı bir kızarıklıkla sınırlı kalabileceği gibi ciddi alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Bu durumlarda buz uygulama, krem veya şurup şeklindeki alerji ilaçları ile müdahale yapılması gerekmektedir” ifadesinde bulundu.
Aşırı sıcaklarda besin zehirlenmeleri olabilir
Uzman Dr. Perçem Bosnalı aşırı sıcakların etkisiyle besinlerde bozulmalar olabileceğini belirterek, “Özellikle çocuklarımızın gıdalarını açıkta bırakmamalıyız. Sıcaklıkların artışıyla birlikte uygun koşullarda saklanmayan besinlerin üzerine bakterilerin ürettikleri toksinler bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi klinik bulguların gelişmesine sebep olabilir. İstirahat etmeyi ve bol sıvı almayı gerektirir. Eğer 2 gün içinde iyileşme gözükmüyorsa ve kanlı ishal varsa mutlaka sağlık kurumuna başvurmanız gerekmektedir” diye konuştu.