GÜNLÜK TUZ TÜKETİM MİKTARI NE KADAR OLMALI?
Yüksek tuz içeren beslenme alışkanlığının yüksek tansiyona neden olduğu bilinmektedir. Yüksek tansiyon ise bir risk faktörü olarak inme ve kalp krizi riskini artırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine destek için günlük tuz alımının kişi başına 5 gramdan az olmasını önermektedir. Yani yemeklerimizin içine hiç tuz katmasak bile bu miktarı meyve, sebze ve etlerden almaktayız. Tuz alımındaki orta dereceli bir azalma kan basıncı üzerinde önemli bir etki yapmaktadır. Kabul etmeliyiz ki, biz bir millet olarak oldukça fazla tuz tüketmekteyiz.
Tuz ve sodyum
Tuz, iki mineral, sodyum (% 40) ve klorürden (% 60) oluşur. Sodyum vücudun bazı süreçlerinde önemli bir rol oynar: hücrelerimizdeki sıvı dengesini korur, kaslarımızın kasılmasını sağlar, sinir uyarılarını iletir ve sindirim sistemimizin besinleri emmesine yardımcı olur.
Himalaya tuzu mu? Çankırı tuzu mu? Deniz tuzu mu?
Sofrada kullandığımız tuz deniz ve göllerden elde edilmiş, endüstri tarafından işlendikten sonra soframıza gelen tuzlardır. Kaya tuzları ise yeraltından elde edilmiştir ve dolayısıyla magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, potasyum, bakır gibi elementlerden daha zengindir; Himalaya tuzu ve Çankırı tuzu gibi. Evet, içerdiği mineraller yüzünden daha çok tercih edilebilir, fakat unutmamak gerekir ki en nihayetinde vücudumuza giren sodyum klorürdür ve olduğundan daha fazla değer vermemek gerekir. Tuz çeşidi ne olursa olsun günde 5 gramın altında tüketilmelidir!
Peki, ne kadar tuz çok fazla tuzdur?
Vücudumuzun sodyuma tabii ki ihtiyacı vardır, ancak vücudumuza giren tuz konusunda dikkatli davranmamız gerekir. Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinlerin günde bir çay kaşığı tuzdan (5 gram) daha az tuz tüketmesini tavsiye ederken, çoğumuz çocuklar da dahil olmak üzere, çok daha fazla tüketmektedir. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından 2008 yılında yapılan SALTurk çalışmasında erişkinlerde günlük tuz tüketimi 18 gramı bulunmuştur. Aynı derneğin 2012 yılında yaptığı SALTurk 2 çalışmasında ise muhtemelen 2012 yılı başında ekmekteki tuz miktarının azaltılmasına bağlı olarak günlük tuz tüketimi 14,8 gram olarak saptanmıştır.
Diyetlerimizde sodyum nereden alınır?
Sodyum üç ana kaynaktan gelmektedir. İlki yemek pişirirken koyduğumuz ve masaya servis ettiğimiz yiyeceklere tuzluktan eklediğimiz tuzdur. İkinci kaynak sebze, süt ürünleri, et ve kabuklu deniz ürünleri gibi doğal kaynaklardır. Üçüncü kaynak ise ekmek, hazır yemekler, pastırma gibi işlenmiş ve hazırlanmış besinler ve tabii ki en tehlikelisi fast food tüketimidir. Toplumumuzda ortalama tuzun yaklaşık yüzde 55,5’inin yemek tuzundan, yüzde 32’sinin ekmek tuzundan, yüzde 12,5’inin sofra tuzundan alındığı yapılmış çalışmalarda gösterilmiştir. Yemek tuzunun büyük kısmını yemek pişerken eklenen tuz oluşturmaktadır ki bu tüm tuz tüketiminin yüzde 42,5’ini oluşturmaktadır. Ne kadar da fazla değil mi?
Çok fazla sodyumun vücut üzerindeki etkileri nelerdir?
Yüksek sodyum alımı, böbrek problemleri ve böbrek taşları, mide kanseri, osteoporoz ve yüksek tansiyon gibi bir dizi ciddi yan etkilere yol açabilir. Yüksek tansiyon kardiyovasküler hastalıkların ana nedenidir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, bulaşıcı olmayan hastalıklar yılda 38 milyon insanı öldürmektedir ve bu ölümlerin çoğunu (17,5 milyon) kardiyovasküler hastalıklar nedeni ile olmaktadır.
Bir insanın kendine karşı sorumluluğu, kendini doğru zamanda doğru ilaçlarla tedavi etmek değildir, sağlığın her yönünü ele almakla ilgilidir. Bu, diyetinizi düzenlemeyi, günlük tuz alımınızı azaltmayı ve daha sonra çıktığınız bu yolda eğer fark ederseniz alışkanlıklarınızı ayarlamak için doğru adımlar atmanızı içerir. Doğru bilgilerle donanarak, tuz alımınızı düşürmek, yüksek tansiyon ve ilişkili kardiyovasküler tehditlerden kaçınmak için çabalamak oldukça önemli adımlardır.
Tuz alımınızı kontrol altına almanın aşağıdaki temel 4 adımını uygulayabilir ve vücudunuzu daha sağlıklı bir yaşama sokabilirsiniz:
1- Hazır satılan yiyeceklerin etiketini mutlaka okuyun!
Hazır gıdanın 100 gram başına ne kadar tuz içerdiğini inceleyin. Her 100 gramında 1,5 gramdan fazla tuz (0,6 gram sodyum) yüksek iken, 0,3 gram tuz (0,1 gram sodyum) ise düşüktür. Etiket sadece sodyum içeriği sağlıyorsa, tuz içeriğini elde etmek için rakamı 2,5 ile çarpın.
2- Daha az tuz kullanın!
Masada yemeklerinize daha az tuz ekleyin ve yemek yaparken yemeğinizi tatlandırmak için tuz kullanmak yerine, otlar, baharatlar, sarımsak veya limon suyu kullanmayı deneyin.
3- İşlenmiş ve hazırlanmış gıdalardan kaçının!
Sayacağım hazır gıda maddelerinin tuz oranı oldukça yüksektir ve idareli olarak kullanılmalıdır; paket çorbalar, pek çok kahvaltılık gevrek, ekmek, tuzlu atıştırmalıklar, işlenmiş etler ve fast food yiyecekler.
4- Daha fazla bütün besin tüketin!
Tuz, sebzeler, süt ürünleri, et ve kabuklu deniz hayvanlarında doğal olarak bulunur ancak sadece küçük miktarlarda bulunur. Bu nedenle bu doğal yiyecekleri tüketmek tuz seviyenizi azaltmaya yardımcı olmak için mükemmel bir yoldur.
Ve son olarak en önemli nokta; eğitim çocuk yaşta başlar. Çocukken ve ergenken yediğimiz yemeğin yani aldığımız damak tadının, yetişkin olarak yediklerimiz üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteren kanıtlar vardır. Bu nedenle çocuklarımızın bu tada alışmasını engellememiz hayati önem taşıyor. Dahası, çocuklar yüksek düzeyde tuz tükettiklerinde sağlıkları küçük yaştan itibaren negatif etkilenir. Yüksek tansiyon, osteoporoz, astım, mide kanseri ve obezite gibi hastalıklara yatkınlık gösterebilirler. Başka bir deyişle, sadece ne yediğimizi değil, çocuklarımızın da ne yediğini izlemeli ve onları sağlıklı bir yaşama hazırlamalıyız.
Kardiyoloji - Uzm. Dr. Efe Edem
Devamını OkuVücut kitle indeksi (VKİ), vücudunuzdaki tahmini yağ miktarını gösteren bir değerdir. Bu değerin normalin üstünde olması vücutta fazla miktarda yağ olduğu anlamına gelir ve sağlığınız için risk oluşturur.Vücüt kitle indeksinizi hesaplamak için buraya tıklayabilirsiniz
Devamını OkuSınav kaygısı, kişinin bilgi ve becerilerinin belli ölçütlerle incelenip değerlendirildiği durumlarda yaşadığı işlev bozucu olan ve öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı durumudur.
Devamını OkuYağların hepsi mi zararlıdır ? Öncelikle yağ deyince hepsinin aynı olmadığını, gıdalardaki yağların “Doymuş, Trans ve Doymamış” yağlar olmak üzere 3 gruba ayrıldığını belirtelim. Aldığımız gıdalar doymuş yağlardan ve kolesterolden zenginse, kan kolesterol düzeylerimiz artacaktır.
Devamını OkuB12 vitamini, mideden salgılanan bir madde olan “intrensek faktör” sayesinde ince bağırsaklardan emilir; midesinin önemli bir bölümü ameliyatla çıkarılmış olan insanlarda bu faktör yeterince yapılamadığından, B12 vitamini içeren gıdalardan bolca yense dahi, yeterince emilemeyeceği için, eksiklik durumu ortaya çıkar.
Devamını Oku"Güneş Işığı Vitamini" deyince neyi kastediyoruz ?
Güneş ışığının bitki büyümesi üzerindeki etkilerini çok iyi anlamışken, insan hayatı üzerindeki önemini ne yazık ki yavaş yavaş keşfedebiliyoruz. Hernekadar güneş ışığı vitamini olan D vitaminini “vitamin”
Devamını OkuDiş beyazlatma olarak bilinen bleaching işlemi ,temel olarak kimyasal ajanlar kullanılarak, dişlerin rengini kalıcı olarak beyazlatma işlemidir. Beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler, kullanılan ilaçlar ve genetik faktörlere bağlı olarak, özellikle de çay,
Devamını OkuBedenimizin herhangi bir parçasında uygulanacak cerrahi işlem psiko sosyal stres veya psikiyatrik hastalık nedeni olabilir. Kalbimizi yaşamla eşleştirecek kadar büyük anlam taşıyan by-pass gibi bir operasyonda bu risk artmaktadır.
Devamını OkuDaha çok üreme amaçlı olan cinsel dürtü her insanda doğumdan itibaren vardır. Cinsel istek ve haz uyku ve iştah gibi fizyolojik süreçlerle giden doğal bir ihtiyaçtır. İnsanın cinsel hayatını olgunlaştırırken, kendi bedenini tanıması, karşı cinsin bedenini tanıması, kendine ve eşine nasıl cinsel haz vereceğini bilmesi ise öğrenilen ve öğretilen davranışlardır.
Devamını Okuİlk kez 1912 yılında Dr. Hakaru Hashimoto tarafından tanımlanan Hashimoto tiroiditi, klasik olarak genç-orta yaş grubundaki kadınlarda, tiroid bezinde genellikle ağrısız biçimde ortaya çıkar. Önceleri seyrek olduğu düşünülen,
Devamını OkuOsteoporoz vücüdumuzdaki kemiklerin sertliklerinin azalıp kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskelet sistemimizi etkileyen sistemik bir hastalıktır. Osteoroporoz,ortalama yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla günümüzde en sık görülen hastalıklardan biri haline gelmiştir. Yapılan çalışmalar 50 yaş üzeri her 3 kadından birinin, her 5 erkekten birinin hayatının herhangi bir döneminde osteoporoza bağlı kemik kırıkları yaşayacağını göstermiştir.
Devamını OkuPremium Katarakt Cerrahisinde standart katarakt ameliyatlarında olduğu gibi gözün içindeki kataraktlı mercek alınır, fakat standart katarakt ameliyatlarında uygulanmayan, odak kabiliyetine sahip, ileri teknoloji ürünü ve her noktada (yakın-orta-uzak) net görüş sağlayan ve ömür boyu göz içinde kalan Premium Mercekler (Multifokal, Toric, Multifokal-Toric) kullanılmaktadır.
Bu merceklerde çeşitli halkalar mevcuttur. Bu halkaların bir kısmı uzağı, bir kısmı orta mesafeyi, bir kısmı da yakını görmeyi sağlar. Böylece görmeyi sağlayan gözdeki sarı noktanın üzerine hem uzaktaki hem de yakındaki görüntüler net olarak düşmektedir. Hastalar buna çok kısa sürede adapte olarak uzak ve yakın görme kusurlarını katarakt ile birlikte ortadan kaldırabilirler.
Yapı olarak bir topa benzeyen gözün ortasında bulunan jel benzeri maddenin çevresini 3 tabakadan oluşan bir kılıf sarar. En dışta sklera adı verilen beyaz kısım, en içte retina adı verilen ve görmemizi sağlayan kısım ortada da uvea bulunur. Uveanın iltihabına üveit denir. Uvea gözü besleyen damarları bulundurmaktadır. Buranın iltihabı gözün tüm dokularını etkilemektedir. Bu durum görmeyi ciddi şekilde tehdit eden durumlara neden olmaktadır.
Üveitin belirtileri ve sebepleri nelerdir?
Uzun ve keyifli geçen tatil dönemlerinden sonra iş yaşamına geri dönmek pek çok çalışan açısından zorlu bir süreçtir.
Devamını OkuÇocuk gelişiminde dönüm noktalarından biri olan okul, özellikle ilk defa okula başlayacak olan çocuklar için uyum gerektiren bir süreçtir.
. Bu süreç çocuk için yeni ve daha karmaşık olmakla birlikte, bu süreçte çocuk, birey olarak ilk defa dış dünyaya açılır, oyun çağından çıkmaya, toplumda birey olarak yer almaya başlar ve ailesi dışında farklı bir sosyal çevreye girer.
Devamını OkuÇağımızın en önemli bilimsel ve teknolojik gelişmelerinden olan bilgisayar ve internetin, yaşamamımızda bilgi akışını hızlandırma ve iletişimi kolaylaştırma açısından pek çok fayda sağladığı bir gerçektir. Ancak, artan gelişmelerle birlikte, hayatımıza giren bilgisayar ve internet pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir.
Devamını OkuUltrasonik biyometri, ultrason dalgaları kullanılarak göz mesafelerinin ölçümü demektir. Klinikte en çok gözün ön-arka uzunluğunun ölçümü için kullanılır. Alet, otomatik olarak ön kamara derinliğini ve lens kalınlığını da verir. Bu ölçümler katarakt cerrahisinde göz içine yerleştirilecek yapay göz içi lensinin numarasının belirlenmesinde yardımcı olur.
Devamını OkuKepçe kulak problemi doğumsal olarak kulak kepçesi kıkırdaklarının gelişimindeki bozukluk sebebiyle kulak kıvrımlarının tam oluşamamasından kaynaklı belirgin kulak ortaya çıkması olarak tanımlanabilir. Bu problem 20 çocuktan birinde görülebilmektedir.
Devamını OkuHareketlilik ve neşenin bol olduğu yaz mevsiminin sona ererek yerini daha kasvetli ve hüzünlü sonbahar ve kış aylarına bırakması insan psikolojisini doğrudan etkilemektedir.
Devamını OkuRetina Yırtıklarının veya Deliklerinin Sebebi Nedir?
Retina gözün içini kaplayan vitreus jeli ile temas halindedir. Sağlıklı bir gözde vitreus jeli homojendir, sıkıdır, retinayı destekler ve retinayı alttaki koroid ve sklera gibi gözün dış kat dokularına doğru iter. Vitre jelinin bu viskoz kıvamı, homojen yapısı bazı özel durumlarda bozulabilir.
Devamını OkuArpacık (Şalazyon):
Halk arasında arpacık olarak bilinen, tıp dilinde hordeolum veya şalazyon olarak anılan hastalığın göz kapağı kenarında veya altında oluşan iltihabi bir durumdur, “Arpacık, göz kapağı kenarında sık tekrarlayan enfeksiyonlar sonucu kapak kenarındaki meibomian bezlerinde tıkanma sonucu, iltihap gelişmesiyle ortaya çıkar.
Nöro-oftalmoloji Nedir?
Göz ve sinir sisteminin ortak hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır. Optik sinirden görmenin gerçekleştiği görme korteksine kadar olan görme yolları ve yine beyin korteksindeki hastalıklar nöro oftalmolojinin konusudur. Ayrıca gözlerin uyumlu şekilde hareket etmesi ile de ilgilenir.
Görme azlığına bağlı olarak göz sinirlerinin zayıflığında gözde titremeler (nistagmus) görülebilir. Titremeler zamanla düzelebileceği gibi kalıcı da olabilir. Tedavide görmesi az olan bebeklerde iyi bir rehabilitasyon gereklidir.
Devamını OkuYenidoğan işitme taramasının ortaya çıkış sebebine bakacak olursak ülkemizde her yıl 1 milyon 300 bin bebek doğmakta ve bu bebeklerin 1300 – 2600 tanesi işitme kayıplı olarak dünyaya gelmektedir. İşitme kaybının erken ortaya konması ve hızlıca rehabilitasyona (iyileştirme) başlanması bebeğin
Devamını OkuTerim olarak tiroid nodülü, tiroid içinde bir yumru içerisinde tiroid hücrelerinin anormal büyümesi anlamına gelir. Nodüllerin hasta ve hekim açısından üç önemli özelliği vardır; nodülün kanser olup olmadığıdı,
Devamını Oku
Burun estetiği burun şekil bozukluklarının düzeltilmesi anlamına gelmektedir ve temel olarak
Uyku kişinin duyusal veya diğer uyanlarla uyanabileceği bir bilinçsizlik durumu olarak tanımlanmaktadır, insan ömrünün yaklaşık 1/3'ünü oluşturmaktadır. Uyku bozuklukları, yaşam kalitesini düşürdüğünden önemlidir. Uyku sorunları, bir şikayet olarak birçok
Devamını OkuBurun orta kıkırdak ve kemiği burun bölmelerini ikiye ayıran ön kısmı kıkırdak arka ve üst kısımları da kemikten oluşan bir yapıdır. Ameliyatı konusunda her ne kadar hem hastalar arasında hem de doktorlar arasında net bir yorum olmamakla birlikte yapılan
Devamını OkuBebek beslenmesinde İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi bebeğin gelişimi için yeterlidir. Su dahil başka hiçbir gıda verilmesine gerek yoktur. Anne sütü her zaman uygun sıcaklıkta, sindirimi kolay,bebeğin büyüme ve gelişimi için gerekli tüm besin öğelerini içeren, bağışıklık sistemini destekleyecek bileşenlerle dolu, anne ve bebek arasındaki bağı kuvvetlendiren mucizevi bir besindir ve her bebeğin hakkıdır.
Devamını OkuTotal Kalça Protezi Nedir?
Kalça ekleminin her iki tarafının (leğen kemiğindeki yuva ve uyluk kemiği başının), metal, güçlendirilmiş plastik (polietilen) ve seramik yüzeylerle değiştirilmesi, yapay eklem uygulanması ameliyatıdır.
Devamını OkuBilgisayarlı Göz Muayenesi
Göz numarasını ölçmeye yarayan OTOREFRAKTOMETRE cihazı ile hastanın gözünde miyop, hipermetrop ve astigmatın var olup olmadığını ölçülür ve en uygun gözlük numaraları tespit edilir. Bazı durumlarda, özellikle çocuk muayenelerinde, gözlerin uyum yapma yeteneğini geçici olarak baskılamak amacıyla gözlere bir damla damlatılıp ölçümü yapılır.
Devamını Oku
Mikroskobik muayenede özel cihazlar yardımı ile gözün ön kısmındaki kapaklar, kirpikler, konjontiva, kornea, ssklera, iris, göz bebeği, lens ve vitreus gibi yapılar büyütülerek haliyle ayrıntılı olarak incelenir.
Devamını OkuDüzeltilmiş görme keskinliği bir gözün önüne mercek ya da gözlük camı yerleştirilerek elde edilebilen en iyi görme derecesidir. Gözlük muayenesinde göz doktoru gözün önüne çeşitli camlar yerleştiren foropter cihazıyla hastaya en iyi, en rahat görüşü sağlayan cam numaralarını tespit eder..
Göz numarasının saptanması
Gözlerimizde miyop, hipermetrop veya astigmatizma gibi kırma kusuru nedeniyle oluşan net görememe durumu gözlük ihtiyacını doğurur. Yapılan muayene sonucu, tedavinin yanı sıra kişi için ideal seçeneğin gözlük mü, kontakt lens mi, ameliyat mı yoksa lazer mi olduğunu da belirlenmektedir.
Devamını OkuDoğumdan sonraki ilk 30 dakika-1 saat içinde emzirmeye başlayınız. Bebeğiniz 6 aylık olana kadar su dahil hiç bir ek gıda vermeksizin yalnızca anne sütü ile besleyebilirsiniz. Daha sonra ek gıdalarla birlikte emzirmeye 2 yaşına kadar devam edebilirsiniz.
Devamını OkuGöz kapağı cildinde kanser görülme sıklığı az değildir ve giderek artmaktadır. Göz kapaklarında yeni oluşan veya büyüyen kitleler, tümör olasılığı nedeniyle dikkatlice muayene edilmelidir.
Devamını OkuBazı kişiler hem yakın hem uzak için ayrı gözlük kullanırlar, bazı kişiler ise tek bir gözlükle hem yakını hem uzağı görebilirler.
Devamını OkuUygulanan medikal ve cerrahi tedavilere ve kullanılan gözlük ve kontakt lense rağmen düzeltilemeyen görme yetersizliğine az görme adı verilir.
Devamını OkuRetinaya direkt ulaşması amacıyla vitreus içine yapılan enjeksiyonlar günümüzde giderek tercih edilen bir tedavi olmuştur. Bu yöntemle farklı ilaçlar göz içine uygulanmaktadır. Bazı ilaçların göz içi uygulama ruhsatı mevcut iken, bazı ilaçların detaylı klinik araştırmaları devam ettiği için henüz ilaç kullanım ruhsatı yoktur.
Devamını OkuMeme dokusu; 14-15 adet süt bezi ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan aynı sayıda kanallardan oluşur.
Devamını OkuGöz kapaklarındaki fazla deriyi uzaklaştıran ve göz kapaklarındaki sarkmayı gideren bir operasyondur. Yaşlanma ile üst göz kapağındaki deri fazlalaşır, buradaki yağ dokusu öne doğru fıtıklaşır.
Devamını OkuYüz germe veya yüz kaldırma; yüzdeki yaşlanmaya bağlı sarkmaları, kırışıkları gererek ve asarak gidermeye yarayan cerrahi bir yöntemdir.
Devamını OkuAnjiyografi vücut damarlarının görüntülenmesi demektir. Damar içine damarların görünür hale gelmesini sağlayan ve kontrast madde olarak tanımlanan ilaç verilerek, özel röntgen cihazları yardımıyla DSA adı verilen filmler elde edilir.
Devamını OkuAmbulatuvar kalp ritm kaydı çeşitli kalp hastalıklarındaki elektrokardiyogram (EKG) değişikliklerinin saptanmasında sık olarak kullanılan, invaziv olmayan bir tanı yöntemidir.
Devamını OkuUltrason, insanın işitemediği frekanstaki ses dalgasını denir. Kalbin bu ultrason dalgaları kullanılarak görüntülenmesi Ekokardiografi olarak adlandırılmaktadır.
Devamını OkuKoroner kalp hastalığının tanısındaki önemli testlerden biri de EGZERSİZ TESTİ' dir. İstirahat halinde çekilen elektrokardiyogramlar bazen (EKG) gerekli olan bilgileri sağlamayabilir.
Devamını OkuEKG Nedir?
Cilde yapıştırılan elektrotlar aracılığı ile grafik olarak kalbin elektriksel aktivitesini (kalbin ritmini, frekansını, kalp atışlarının ritmini, yayılmasını ve reaksiyonun tekrar yok olması) kaydeden bir cihazdır.
Göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi veren bir ağrı olur, bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılır, ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken azalır, fakat geçmez.
Devamını OkuKeratokonus; Kornea gözümüzün en ön tarafındaki saat camına benzeyen saydam tabakaya verilen isimdir. Kornea tabakası gözün birinci optik tabakası olduğu için görme kusurlarından birincil olarak sorumludur.
Devamını OkuKuru Göz Testleri; Gözyaşı kalitesini ve sekresyon miktarını ölçmek ve gözyaşı yetersizliği hakkında bize fikir veren testlerdir. Muayene ortamında kolayca ölçülebilir testlerdir.
Devamını OkuGörme organımız olan göze giren uygun dalga boylarındaki ışık enerjisi, öncelikle gözün mercek sistemi tarafından görme reseptörlerinin yoğun olarak bulunduğu gözün retina kısınma odaklaştırılır.
Devamını OkuGözümüzün en dıştaki saydam tabakasının (kornea) kalınlığının ölçülmesi işlemi bu cihazla gerçekleştirilir.
Devamını OkuBebek ve Çocuk Göz Muayenesinde Yeni Bir Ölçüm Yöntemi Plusoptix
Belli bir numaranın üstündeki hipermetrop veya astigmatta, bir göz yakını çok bulanık göreceğinden beyin bulanık görüntüyü siler ve çocuk iyi ve net görmeyi öğrenemez tembel kalır.
Devamını OkuOCT, düşük enerjili lazer ışınları kullanılarak gözün retina tabakasının ve görme sinirinin kesit kesit yüksek çözünürlükte taranmasıdır.
Devamını OkuTıpta göz tembelliği olarak adlandırılan göz tembelliği, her iki gözde birden veya gözlerden birindeki görme keskinliğinde %20 ya da daha fazla azalma olmasıdır.
Devamını Oku% 98 oranında ‘micobacterium tüberkülosis’ adı verilen mikroorganizma ile oluşan iltihabi bir hastalıktır. Vücuttaki tüm organları tutabilmektedir. Solunum yolu ile vücuda alındığından en sık tutulan organ akciğerlerdir.
Devamını OkuDünyada en sık görülen kanser türüdür. Her yıl görülme sıklığı %0,5 oranında artmaktadır. Etken temel olarak sigaradır.
Devamını OkuSigaranın neden olduğu, tam olarak geri dönüşümsüz hava yolu daralması ile karakterize, ilerleyici bir hastalıktır. Kronik bronşit ve amfizem denilen 2 tanımı içerebilir.
Devamını OkuHava yollarının değişik uyaranlara karşı duyarlılığının artması sonucunda, geri dönüşümlü hava yolu daralması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Alerjik ve alerjik olmayan 2 tipi mevcuttur.
Devamını OkuEpilepsi beyindeki bazı hücre gruplarında zaman zaman aktifleşen sinyal anormalliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır.
Devamını OkuDopamin üreten beyin hücrelerinin kaybına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır.
Devamını OkuAyakta Naviküler kemik adı verilen kemiğin iç ve arka tarafında fazladan kemik olmasına verilen addır.
Devamını OkuAyakta topuk arkasında ağrı ile karekterize aşil tendonu, aşil tendon kılıfı ve tendon arkası destekleyici keseciği (bursa) ilgilendiren patolojileri ilgilendiren bir hastalıktır.
Devamını OkuMeme kanseri günümüzde sıklığı oldukça artmıştır ve özellikle batılı toplumlarda akciğer kanseri ile beraber kadınlarda en sık görülen 2 kanserden biridir.
Devamını OkuProtez ilaç, diz içi enjeksiyon ve fizik tedaviye cevap vermeyen kireçlenmelerde diz artroskopisinden ve yönlendirme ameliyatlarından yarar görmeyeceği düşünülen ya da daha önce bu operasyonları geçirdikten
Devamını OkuMigren Nedir?
Migren ağrısı genellikle başın bir bölgesinde, bazen de tümünde olan şiddetli, zonklayıcı baş ağrısı olarak tarif edilir. Genellikle ışığa ve sese aşırı hassasiyet ve bulantı da eşlik eder.
Felç Nedir?
Felç (stroke-inme) beyni besleyen kan damarlarının ani olarak tıkanması veya bu damarların yırtılarak beyin dokusu içine kanaması ile ortaya çıkan bir tablodur.
Gebelik diyabeti
Gebelik diyabeti, diğer adıyla gestasyonel diyabet gebelik öncesi dönemde bilinen şeker hastalığı olmayan kişilerde gebelik sürecinde kan şekerinin yüksek seyretmesidir. Son yıllarda toplumda şeker hastalığı
Göz Ultrasonografisi
Göz Ultrasonu ses dalgaları yardımıyla göz yapılarının incelenmesidir. Özellikle yoğun katarakt veya göz içi kanaması gibi durumlarda, vitreus ve retinanın (görme tabakası) incelenmesini sağlayan,
Görme Alanı
Gözlerin tek tek görme alanını ölçen bir test olup günümüzde bilgisayarlı görme alanı cihazları ile yapılmaktadır.
Fundus Floresein Anjiografi (FFA) gözün retina tabakası ve damarlarının floresein (floresan veren bir madde) yardımı ile dijital fotoğraflarının çekilerek incelenmesidir. Özellikle şeker hastalığına ve hipertansiyona bağlı retinopatide,
Devamını OkuKatarakt Ameliyat planlanlamasında yüksek teknoloji Optik Biometri
Katarakt ameliyatı sonrası sağlıklı görmenin sağlanması göz içine konacak merceğin numarasının hatasız saptanması ile mümkündür.
Diyabetik Retinopati nedir?
Diyabetik retinopati şeker hastalığına bağlı göz hastalıkları içerisinde en sık görülenidir ve yetişkinlerde önemli bir görme kaybı sebebidir.
Makula dejenerasyonu nedir? Sarı nokta hastalığı nedir?
Makula lutea (sarı nokta), retina tabakasında (ağ tabaka) görme hücrelerinden en yoğun bölge olup, aynı zamanda keskin ve kaliteli görmeyi sağlayan retina bölgesidir.
Protez Göz (takma göz) Nedir?
Gözü doğuştan olmayan veya cerrahi olarak alınmış olan hastalara kozmetik amaçla uygulanan protezlerdir. Bu protezlerin görme fonksiyonuna katkısı yoktur.
GÖZ TEMBELLİĞİ (AMBLİYOPİ)
Tıpta göz tembelliği olarak adlandırılan göz tembelliği, her iki gözde birden veya gözlerden birindeki görme keskinliğinde %20 ya da daha fazla azalma olmasıdır.
Devamını OkuKontakt Lens Uygulaması Nasıl Yapılmalıdır?
Kontakt lens kornea üzerinde ne kadar paralel konumlandırılırsa hasta konforu da o kadar artar ve sorunlar en aza indirgenir.
GLOKOM (Göz Tansiyonu) Tedavisinde Güvenilir Yeni Bir Yöntem
Glokom (göz tansiyonu) göz içi basıncının yükselmesi ile görme sinirinin bozulmasıdır.
YAG Lazer Tedavisi
Katarakt ameliyatı sonrası kesifleşen arka kapsülün açılması ve bazı glokom tiplerinin tedavisinde kullanılan lazer çeşididir.
Oküplastik Cerrahi
Bu birim; göz kapakları, gözyaşı yolları ve göz çukuru ile ilgili bozukluklarla ilgilenmektedir.
Göz sulanması
Gözyaşının normal üretilmesi ve göz yüzeyinden normal şekilde atılması net görme açısından oldukça önemlidir.
Pterjium halk arasında "gözde et büyümesi" şeklinde bilinir.
Pterjium sıklıkla açık havada güneşin uv ışınlarına ve tozlu – kuru ortamlara maruz kalanlarda görülür.
Devamını OkuŞaşılık Nedir ?
Şaşılık ya da göz kayması gözlerin görme akslarının paralelliğini kaybederek farklı yönlere bakmasıdır.
Göz tansiyonu ya da halk arasında karasu adıyla da bilinen glokom dünyadaki körlük nedenlerinin %20 sini oluşturmaktadır.
Devamını OkuGelişmiş toplumların geleceği çocukların sağlığı ve eğitimi ile birebir ilişkilidir. Çocuk sağlığı anne karnında başlar, daha sonra yenidoğan takibi ve sağlam çocuk izlemi ile devam eder.
Devamını OkuSoru: Özgür Bey, bize boyun ağrıları ve boyun fıtıkları hakkında hastalarımız açısından önemini anlatabilir misiniz?
Devamını OkuKatarakt, insan gözündeki kırıcı ortamlardan biri olan ve göze giren ışınların görme noktasında odaklanmasını sağlayan lensin (merceğin) saydamlığını kaybedip opaklaşması, buzlu cam görünümü almasıdır.
Devamını OkuDiabet nedir ve toplumda ne sıklıkla görülmektedir?
Diabet, vücutta glukoz metabolizmasının bozulması sonucu kan şekerinin yükselmesiyle kendini gösteren bir hastalık tablosudur.
Devamını OkuAnneler ve babalar için çocuklarının ateşi, en çok endişe edilen durumların başında gelir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını doktora götürmesinin en sık nedeni ateş yüksekliğidir.
Devamını OkuGenel şişmanlık, karın, kalça, bel, ve uyluk gibi bölgelerdeki istenmeyen yağ dokuları, meme, karın ve bacaklardaki sarkmalar kişide özgüven kaybına ve bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlar çözümsüz değildir.
Devamını Oku