Sigara Bağımlılığı
Tütün patlıcangillerden bir bitki cinsidir. Tütünün nikotin içeren yaprakları kurutulup kıyılarak sigara olarak kullanılır. Sigara bağımlılığına neden olan kimyasal madde nikotindir. Her bir sigarada ortalama 1,5-2,5 mg nikotin bulunur.
Tütün türevleri en yaygın bağımlılık yapıcı maddelerdir. Bağımlılığı güçlü ve bırakması zordur. Sigarayı bırakanların %88’i ilk 3 ayda tekrar kullanmaya başlamaktadır.
Sigara bağımlılığı günümüzde insan yaşamını tehdit eden en önemli önlenebilir ölüm nedenidir. Ülkemizde nüfusun yaklaşık %44’ü sigara kullanmaktadır ve bir yılda yaklaşık olarak 35.000 kişi sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Dünyada 90’lı yıllarda 3 milyon insanın bu nedenle hayatını kaybettiği ortaya konmuştur.
Sigara şeklinde kullanılan tütün diğer kullanım şekillerine göre daha zararlıdır. Çünkü dumandaki nikotinin akciğerler tarafından emilimi daha fazladır.
Sigaradan ilk nefesin çekilmesiyle nikotin 10-19 saniye içinde beyine ulaşır ve etkisini gösterir.
Sigara kan basıncını, kalp atım hızını, kanın pıhtılaşmasını, dokuların oksijen tüketimini ve damar büzülmesini artırır.
Sigaraya Başlama Nedenleri
Gençler, arkadaşları arasında üstünlük kurmak, kendini kanıtlamak, kendini kabul ettirmek veya büyüklere benzemek, onlar gibi davranmak eğilimiyle bu özentinin neye mal olacağının bilincinde olmadan sigara içmektedirler.
Anne ve babası sigara içen çocuklarda bu alışkanlığın daha fazla görüldüğü saptanmıştır.
Yapılan çalışmalarda ülkemizde sigara tüketiminin hızla arttığı ve sigaraya başlama yaşının gittikçe düştüğü saptanmıştır.
Türkiye’de sigara alışkanlığı öğrencilik dönemlerinde başlamakta ve %25’e kadar çıkmaktadır. Bu oran üniversite döneminde %40’a varabilmektedir.
Dünyada 1.5 milyar kişi sigara içmektedir ve her yıl 6 milyon kişi sigaraya bağlı ölmektedir.
Sigara diğer bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımına geçişte bir basamak görevi görmesiyle de önem taşımaktadır.
Sigaranın Sebep Olduğu Hastalıklar
Sigara İçenlerde İçmeyenlere Oranla
Yoksunluk Belirtileri
Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Mümkün olduğu kadar sigara içenlerle bir araya gelmemeli, sigarayı hatırlatacak kül tablası, çakmak vb. gibi eşyaları ortadan kaldırılmalıdır.
Fırsat buldukça kısa yürüyüşler, egzersizler veya spor yapılmalıdır.
Sık sık, az miktarda ve hafif yiyecekler, sulu besinler alınmalıdır.
Akşamları ağır yemekten ve içkiden, kahveden kaçınılmalı, yatma saatine kadar oyalanacak değişik uğraşlar bulunmalıdır.
Sigara bırakılması ile ilk 24 saat içinde kan basıncı ve nabız normale döner. 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski sigara içen birine oranla %50 azalır, 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riskli sigara içen birine oranla %50 azalır.
Buca Tıp Merkezi Sigara Bırakma Kliniğinde Uzman doktorlar eşliğinde akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi, karbonmonoksit ölçümü, uzman doktor ile görüşme ve uygun bırakma yöntemleri ile sizlere hizmet vermektedir.