Sağlık Köşesi

Bronşiyal Astım

Bronşiyal Astım


Hava yollarının değişik uyaranlara karşı duyarlılığının artması sonucunda, geri dönüşümlü hava yolu daralması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Alerjik ve alerjik olmayan 2 tipi mevcuttur.

 

Alerjik tip çocuklarda, ailesinde alerji öyküsü olanlarda daha sık görülür. Allerjenler en sık duyarlılık yaratan etkenlerdir. Ancak bunların yanı sıra mesleki olarak maruz kalınan kimyasallar ve organik elementler, zararlı dumanlar ve sigara da önemli etkenlerdendir. Enfeksiyonlar, allerjenler kullanılan bazı ilaçlar ve hatta bazen egzersiz bile astım hastaları için atakların gelişmesine neden olabilir.
 
Hastalar hava yolu daralmasını birden bire atak tarzında ya da gün boyu sürekli, daha düşük şiddette hissedebilirler. Nefes darlığı tekrarlayıcı niteliktedir, ilaçlar ile tamamen düzelip, tamamen günlük hayat normale dönebilir. Özellikle mevsim değişikliklerinde ataklar konusunda dikkatli olunmalıdır.
 
Hastalığın tanısı için Göğüs Hastalıkları uzmanı muayenesi ile beraberinde gerekli tetkikler yapılmalıdır. Solunum fonksiyon testi tanı için mutlaka gereklidir. Gerekli görülen hastalarda diğer kan tetkikleri ve alerji testleri yapılabilir.