Katarakt, insan gözündeki kırıcı ortamlardan biri olan ve göze giren ışınların görme noktasında odaklanmasını sağlayan lensin (merceğin) saydamlığını kaybedip opaklaşması, buzlu cam görünümü almasıdır.
Katarakt Nedenleri Nelerdir ?
Katarakt genellikle yaşa bağlıdır. Çoğunlukla 50 yaş üzerinde görülür. Yaş ilerledikçe katarakt oluşma ihtimali artar. Doğal lens, su ve proteinden oluşur. Yaşlanmayla birlikte proteinler dejenere olur. Bu durum lensin opaklaşmasına ve görmenin azalmasına yol açar. Bunun dışında diabette (şeker hastalığı), kalsiyum bozukluklarında,uzun süre steroid kullanımı sonrasında, göze gelen darbeler sonucunda veya doğuştan da katarakt görülebilir.
Katarakt Belirtileri Nelerdir ?
Görme netliğinin bozulması, gözlük numaralarının yetersiz gelmesi, yakın ve uzak gözlük reçetelerinde sık değişiklik, bazı hastalarda yakın görmede aniden iyileşme, parlak ışıkta sorun yaşanması, renklerin soluk görünmesi, gece görmede azalma en sık görülen belirtilerdir.
Katarakt Nasıl Tedavi Edilir ?
Katarakt hastalığının tek tedavi yolu ameliyattır. Geçmişte pek çok cerrahi yöntem uygulanmasına rağmen günümüzde başarıyla ve sıklıkla kullanılan ameliyat tekniği dikişsiz teknik olarak da bilinen Fakoemülsifikasyon yöntemidir. Bu yöntem halk arasında kısaca "FAKO" olarak bilinir.
Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Katarakt ameliyatı erken aşamalarda yapıldığında en iyi sonuçları vermektedir. Katarakt ne kadar sertse cerrahi de zorlaşmaktadır. Bu nedenle görmenin çok azalmasını beklemeye gerek yoktur.
Fakoemülsifikasyon Yöntemi İle Ameliyat Nasıl Yapılmaktadır ?
Fakoemülsifikasyon yönteminde gözün içine yaklaşık 2,5 mm'lik bir kesi yapılarak girilir.İleri teknolojiye sahip FAKO cihazının yaydığı ses dalgaları ile gözün içindeki katarakt çok küçük parçalara ayrılır. Bu parçalar daha sonra emilerek dışarıya alınır. Opak kataraktın tamamı temizlendikten sonra geride ince bir zar (kapsül) bırakılır. Hastanın gözüne, ömür boyu gözde kalacak olan yapay bir lens yerleştirilir. Ameliyat çok küçük bir kesiden yapıldığı için dikiş koymaya gerek olmadan kesi kendiliğinden kapanır. Ameliyat süresi genellikle 5-10 dakikadır.
Katarakt Ameliyatında Hangi Anestezi Şekli Uygulanır ?
Ameliyat sırasında genellikle damla anestezisi uygulanır. Göze damla damlatılarak gözün uyuşması sağlanır. Bazen çocuklarda veya lokal anestezi ile ameliyat olamayacak hastalarda genel anestezi tercih edilir.Göz çevresine iğne yapılarak lokal anestezi de uygulanabilir.
Ameliyat Sonrası Gözlüğe İhtıyaç Duyulur Mu ?
Ameliyatta göz içine kişiye özgü numaralı lens konur. Bu lens genellikle uzak görmeyi sağlar. Yakın için gözlük ihtiyacı vardır. Bazı hastalar küçük numaralı uzak gözlüğe ihtiyaç duyabilirler.Eğer multifokal lens (uzak ve yakın görmeyi birlikte düzeltmeyi amaçlayan lens) kullanılırsa kişi gözlük kullanmadan hayatını sürdürebilir.Gerekiyorsa gözlük ameliyattan en erken 2 hafta sonra reçete edilir.
Katarakt Tekrar Oluşur Mu ?
Katarakt gözde bir kez oluşur ve ameliyatla kataraktlı doğal lens alınıp yerine yeni yapay lens konduktan sonra tekrar gelişmez. Ancak lensin içine yerleştirildiği zarın saydamlığı özellikle genç hastalarda zamanla azalabilir. Bu nedenle hastanın görme netliği düşebilir. Bu hastalarda görme çok azalırsa özel bir lazer (YAG Lazer) tedavisi uygulanarak saydamlığını yitiren zar temizlenir, hastanın eski görme düzeyine ulaşması sağlanır
Doğumsal Katarakt Nasıl Tedavi Edilir ?
Doğumsal katarakt görmeyi engelliyorsa en kısa sürede ameliyat edilmelidir. Ameliyat erken yapılmazsa kalıcı göz tembelliği meydana gelir. Ameliyat yine fakoemülsifikasyon yöntemi ile yapılmakta ve yaş uygunsa göz içine katlanabilir lens yerleştirilmektedir.