Kontakt Lens Uygulaması Nasıl Yapılmalıdır?
Kontakt lens kornea üzerinde ne kadar paralel konumlandırılırsa hasta konforu da o kadar artar ve sorunlar en aza indirgenir.
Bu işleme kontaktolojide "fitting" yani "uyumlama" denir.
Bu işlem sırasında Göz uzmanı gözün biomikroskobik muayenesinin yanı sıra, ilk önce korneanın eğrilik yarı çapını ölçer (keratometri), kornea ön ve arka yüzeylerini 'bilgisayarlı kornea topografisi' ile ölçerek, o korneaya, o göze uyacak olan kontakt lens parametrelerini belirler ve buna uyacak olan kontakt lens parametresini belirler. Kontakt lenslerin, materyali, tüm çapı, eğrilik yarı çapı, dioptri gücü, merkezi kalınlığı, su içeriği, iyonik ya da non-iyonik oluş gibi yüzey özelliklerini belirleyen parametreleri vardır. İşte bu parametrelere karar verirken Doktor, hastanın gözüne dair çeşitli özellikleri değerlendirir. Örneğin göz yaşı az olan bir hasta için başka, allerjisi olan hasta için başka, kapak gerginliği farklı olan bir hasta için başka, kuru iklimde yaşayan bir hasta için başka bir lensi tercih edebilir.
Uyumlama işlemi hasta açısından hayati öneme haizdir ve başarılı lens kullanıcılarında bile en az senede bir kez yinelenmesi gerekir. Uyum muayenesi , birçok uyum ölçüsü olan kontakt lensin, adeta ısmarlama elbise gibi hastaya uyumunun sağlanmasını içerir.Kontakt lensin kalitesinin yüksek olması önemli bir ön koşuldur. Ancak bu kaliteli kontakt lensin, göze uyum sağlaması en az bu kalite kadar önemlidir. Bu uyum muayenesi de göz hekiminin görev ve sorumlulukları arasındadır. Ayrıca göz hekimi hastayı kontakt lensin bakımı ve takıp çıkarılması konusunda da eğitir. Hastaya uygun olan kontakt lens belirlendikten sonra, kontakt lens bakımı detaylı olarak anlatılır, ve teslimden önce hastaya kontakt lensi takıp çıkarma, hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde öğretilir. Düzenli kontrollere gelmesinin önemi bildirilir ve en küçük bir kızarıklık, çapaklanma, görme bulanıklığı sorunu olduğunda gelmesi önerilir.
Kontakt Lens Bakımı
Kontakt lenslerinizi uzun süre sağlıklı ve rahat kullanabilmeniz için her kullanımdan sonra doktorunuzun tavsiye ettiği solüsyonlarla yıkama, durulama ve dezenfekte etme basamaklarını sırasıyla ve özenle uygulamanız gerekir.
Yıkama ve durulama işlemi kullanım esnasında kontakt lensinizin üzerinde birikmiş olan göz salgısı, mukus, gözyaşı tabakaları, hücresel artıklar ve kozmetik ürün birikintilerinin lens üzerinden uzaklaştırılmasını sağlar. Bunun için ideal zaman lenslerinizi çıkarmanızdan hemen sonradır. Dezenfekte etme işlemi lens üzerine tutunmuş olan zararlı mikropların yok edilmesini sağlar.
Göz doktorunuzun bakım önerilerine sıkı biçimde uymalısınız. Aksi durumda kontakt lenslerinizle parlak ve net bir görüş elde edemeyeceğiniz gibi kalıcı görme kaybına kadar gidebilen çok ciddi sorunlara da davetiye çıkarmış olursunuz. Bakım kurallarını özenli biçimde uygulayamayacaksanız, lenslerinizi kendi başınıza takıp çıkarmanız mümkün değilse, ya da yanınızda bunu yapacak birileri yoksa kontakt lens kullanmamanız daha doğu olacaktır.
Kontakt lens kullanmaya yeni başlayacaksanız, lenslerinizi ilk defa göz doktorunuzun yanında takmalısınız. Bu esnada doktorunuzun lenslerin takılıp çıkarılması ve lens bakımı ile ilgili önerilerini dikkatle dinleyin, aklınıza takılan soruları sorun.
Kontakt lenslerinizle rahat edebilmeniz ve sağlıklı gözlere sahip olmanız için aşağıdaki ipuçlarını dikkate almanızı öneririz. Bu ipuçları size yol gösterecektir, fakat önceliği göz doktorunuzun tavsiyelerine vermelisiniz.
Kontakt lenslerinize elinizi sürmeden önce ellerinizi nemlendiricisiz, tercihen saf bir sabunla yıkayın ve tüy bırakmayan bir havluyla kurulayın.
Kontakt lenslerinizi her çıkarışınızda mutlaka yıkama, durulama ve dezenfeksiyon işlemlerini tekrarlayın.
Sağ ve sol gözünüz için kullandığınız lenslerin karışmaması için lenslerinizi çıkarmaya her zaman aynı taraftan başlayın.
Temizleme ve bakım solüsyonlarınızı kullandıktan sonra şişenin ağzını sıkıcakapatmayı unutmayın.
Lens kabınızı her gün özel solüsyonuyla yıkayın ve kurumaya bırakın. Lens kaplarınızı üç ayda bir yenileyin.
Son kullanım tarihi geçmiş temizleme solüsyonlarını atın, asla kullanmayın.
Denizde ya da havuzda yüzerken kontakt lens kullanmayın.
Banyo yapmadan önce kontakt lenslerinizi mutlaka çıkartın.
Dışarı çıktığınızda lens saklama kabınızı ve (multi-purpose) bakım solüsyonunuzu yanınıza alın.
Göz doktorunuza düzenli aralıklarla muayene olmayı ihmal etmeyin.
Yeni lens almadan önce mutlaka göz doktoruna başvurun ve reçetesiz kontakt lens almayın.
Kontakt lens bakım solüsyonunuzu doktorunuza danışmadan değiştirmeyin. Her bakım solüsyonu her marka ve tip kontakt lens için uygun değildir.Farklı solüsyonları bir arada kullanmayın.
Kontakt lenslerinizi sabun, kozmetik ürünler ve diğer maddelere temas ettirmeyin.
Bakım solüsyonu şişelerinin ağzına dokunmayın, parmağınızı veya kontakt lensinizi değdirmeyin. Bu, solüsyona mikrop bulaşmasına neden olur.
Kontakt lenslerle kullanım için uygun olmayan damla, pomad ve solüsyonları kesinlikle kullanmayınız. Bunun için göz doktorunuza danışmadan gözünüze ilaç damlatmayın ve sürmeyin.
Tahriş edici gazların veya yoğun dumanın bulunduğu ortamlarda lenslerinizi takmayın.
Kontakt lenslerinizi öngörülen süreden fazla kullanmayın.
Kontakt lenslerinizi başkasına kullandırtmayın, başkasının lenslerini kullanmayın.
Gözünüzde kontakt lens varken yüzünüze ve saçınıza saç spreyi, parfüm vs.sıkmayın. Bu işlemleri lenslerinizi takmadan önce yapın.
Lenslerinizi kayganlaştırmak ya da ıslatmak için özel solüsyonlar dışında hiçbir şey (tükürük, musluk suyu vs.) kullanmayın. Lenslerinizi asla ağzınıza sokmayın.
Lenslerinizi musluk suyuyla yıkamayın. Musluk suyu lensinizin üzerinde birikecek parçacıklar ve mikroplar içerebilir. Ayrıca musluk altında lenslerinizin elinizden kayıp kaybolması çok kolaydır.