Epilepsi beyindeki bazı hücre gruplarında zaman zaman aktifleşen sinyal anormalliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır.
Bu hastalıkta normal beyin aktivitesi bozulur ve anormal hisler, anormal davranışlar bazen de bilinç kaybının eşlik ettiği titreme kasılma şeklinde nöbetler görülür. Beyin hücrelerinde bozukluğa yol açan her türlü hastalık epilepsiye sebep olabilir. Tek nöbet geçirmek o kişide epilepsi olduğunun kesin kanıtı değildir. İki veya daha fazla sayıda nöbet geçiren kişiler epilepsi olarak kabul edilir. EEG, bilgisayarlı beyin tomografisi (BBT), serebral manyetik rezonans (MRI) epilepside sık olarak kullanılan teşhis araçlarıdır.
Tedavi?
Teşhis konduktan sonra önemli olan vakit kaybetmeden tedaviye başlamak önemlidir. Hastaların yaklaşık %80’i modern ilaçlar ve bazen de cerrahi müdahaleler ile nöbetsiz hale getirilebilirler. İlaç seçiminde nöbet tipi çok önemlidir. Her hasta farklı olarak ele alınır ve her hastaya kendi şartlarına en uygun tedavi verilir.
Hastalığın gidişi?
Çoğu epilepsi hastası normal bir hayat sürebilir. Epilepsi nöbetlerinin çoğu beyinde kalıcı bir hasar bırakmaz. Bununla birlikte epilepsi hastalarının önemli bir kısmında özellikle çocuklarda bazı davranış bozuklukları görülebilir. Bazı epilepsi hastaları nöbetleri nedeniyle hayatlarında kısıtlamalarla karşılaşabilirler (yalnız seyahat edememek, araba kullanmamak gibi). Epilepsi hastalarının hayatını tehdit eden iki önemli durum vardır. Status epileptikus (durmaksın nöbet geçirmek) ve ani açıklanamayan ölümler. Çoğu epilepsi hastası kadın gebe kalabilir. Fakat gebe kalmadan önce hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar ile ilgili doktorlarıyla konuşmaları gerekir. Epilepsi hastası kadınların %90 veya biraz daha yüksek oranda normal çocuk doğurma şansları vardır.
Araştırmalar?
Bilim adamları epilepsi tedavisinin etkinliğini arttırmak için potansiyel ilaçlarla ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Beyindeki kimyasal ileticilerin beyin hücrelerindeki sinyal sistemi üzerine nasıl etki ettiği, beyindeki diğer hücre gruplarının nöbetlerle ilişkileri araştırılan diğer konulardır. Üzerinde en çok çalışılan kimyasal iletici GABA (gama amino bütirik asit) ‘dır. Ayrıca epilepsi ile ilgili genetik araştırmalar da sürmektedir. Bu bilgiler nöbet kontrolü konusunda doktorlara büyük yarar sağlamaktadır. Kök hücre çalışmaları, bazı hayvan fetüslerinden alınan hücrelerin epilepsi hastasının beynine ekilerek nöbetleri durdurması ile ilgili çalışmalar, nöbetleri başlamadan 3 dakika önceye kadar bildiren bazı aletler ile ilgili çalışmalar da merakla beklenen diğer araştırmalardır. Yapılan araştırmalar bazı çocuklarda ketojenik diyet (yağdan zengin karbonhidrattan fakir diyet) ile nöbet sıklığında azalmalar olabileceğini de göstermiştir.