Özel Tınaztepe Hastanesi ve Buca Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet bölümünden Diyetisyen Hayriye Garip, Buca Belediyesi Evka- 1 Semt Evi’nde kursiyer bayanlara menopoz döneminde sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi.
Özel Tınaztepe Hastanesi ve Buca Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet bölümünden Dyt. Hayriye Garip, geçtiğimiz Salı kursiyer bayanlara yönelik hazırladığı sunumda kadınların özellikle menopoz dönemlerinde nasıl beslenmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Menopoz belirtilerinin kadınlar arasında farklılık gösterebileceğine değinen Diyetisyen Hayriye Garip, kimi kadınların bu belirtileri şiddetli yaşadığını bazı kadınların ise bu dönemi rahat geçirdiklerini vurguladı. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birinin de sağlıklı ve doğru beslenme olduğunu vurgulayan Dyt. Garip, vücutta yağ oranını artıran hamur işi, kızartma, tatlı gibi besinlerin çok fazla tüketilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Bu dönemde kilo alma eğiliminin de arttığını kaydeden Dyt. Garip, şu bilgileri verdi:
“Menopoz döneminde beslenme durumu, sosyo ekonomik durum, aşırı alkol alımı ve aşırı kahve içilmesi menopozu etkileyen faktörler arasındadır. Menopozda yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve fiziksel aktivite; ideal vücut ağırlığının sürdürülmesi, kemik ve kalp sağlığının korunması, diyabet, kanser riskinin azaltılması ve menopozdaki sorunların en aza indirilmesini sağlar. Az yağlı besinler, sıvı yağlar, sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller, tahıllar, pekmez, kafeinsiz içecekler, sodasız içecekler, uskumru, sazan gibi balıklar, tavuk ve az tuzlu yiyecekler tercih edilmelidir.”
KALSİYUM TÜKETİMİ ÖNEMLİ
Kalsiyum tüketiminin her yaş döneminde olması gerektiğini belirten Dyt. Garip, kalsiyum için en iyi kaynakların süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve pekmez olduğunu söyledi. Dyt. Garip, kalsiyum tüketiminin özellikle ergenlik döneminde yeterli miktarda alınmış olması gerektiğinin altını çizerek “Menopozda östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kemiklerde kalsiyum depolanması yavaşlar. Bu nedenle ergenlik çağından itibaren kadınların kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenmesi gerekir” dedi.
Ayrıca D vitamini ve florun osteoporoz riskini azalttığını da kaydeden Dyt. Garip, bu dönemde güneş ışığının ve sert düzeydeki içme sularının önemini vurguladı.
------KUTU------
Menopozda bir günde tüketilecek besinler ve miktarları
Süt ve ürünleri
• Süt, yoğurt: 2 su bardağı
• Peynir: 1 kibrit kutusu büyüklüğünde
Et, kuru baklagil, yumurta
• 3 porsiyon et
– veya 1 porsiyon kuru baklagil
• Haftada 3 gün bir adet yumurta
Tahıllar
• Ekmek:3-6 dilim
• Tahıllar:1 porsiyon
Sebze-Meyve
• 5-7 porsiyon